Averko: Ryhdytään tekemään!

Sitran Uusi koulutus –foorumilla työskenneltiin loppuvuodesta 2014 kevääseen 2015 saakka pohtien suomalaisen koulutuksen kehittämistä. Foorumin kantava ajatus oli kokeilukulttuurin edistäminen ja eräänlaiseksi tunnuslauseeksi – ainakin meidän Averkolaisten ajatuksissa – muodostui Ryhdytään tekemään! Edetään koulutuksen kehittämisessä rohkeasti kokeillen, pienin askelin, virheitäkin tehden ja niistä oppien. Kehitetään yhdessä ja jaetaan kokemuksia. Opitaan yhdessä. Karistetaan harteilta painava kaikkitietävän opettajan viitta – eikö se olekin ollut raskas kantaa?

Averkolla on pitkä ja kunniakas historia Centriassa* – onhan se toiminut jo vuodesta 1997. Usealla eri nimellä ja rakenteella tosin: alkuvuodet Averko (lyhenne sanoista avoin verkostoammattikorkeakoulu) toimi useiden ammattikorkeakoulujen yhteistyöverkostona, vuodesta 2004 lähtien itsenäisenä toimijana nimellä Averko – avoin verkkoammattikorkeakoulu kiinteänä osana Centriaa, ja vuodesta 2011 nimellä Averko eOppimiskeskus. Lähes 20 vuotta on tuonut tunnettuutta sekä kansallisesti että kansainvälisesti, ja Averko tunnustetaan verkko-opetuksen laadukkaana tuottajana, kehittäjänä ja tutkijana.

Opetus elää kuitenkin murrosaikaa mm. voimakkaan digitalisaatiokehittymisen myötä, ja Averkossakin on pohdittu pitkään toiminnan laajentamista. Averko oli merkittävässä osassa lukuvuonna 2014 – 2015 toteutetussa Centrian henkilöstökoulutuksessa Päivitä Opettajuus Digiaikaan (POD), joka järjestettiin yhteistyössä Kokkolan Yliopistokeskus Chydeniuksen kanssa. POD toimikin hyvänä avaajana Averkon uudistumiselle. Pedagogiikka on ollut alusta asti Averkon toiminnan kulmakivenä ja punaisena lankana, ja Averkon rooli on pikkuhiljaa laajentunut Centrian kokonaisvaltaiseksi pedagogisen kehittämisen resurssiksi. Yhtenä toimijana tässä on syyskuussa aloittanut digitiimi.

Olemme kirjanneet itsellemme tällaiset kehittämistavoitteet, joita luonnollisesti ohjaa tekeillä oleva Koulutuksen strategia 2020 (klikkaa kuva isommaksi):

Averkon tehtävät

Averko on siis tiiviisti mukana verkkopainotteisten monimuotototeutusten kehittämisessä, mutta myös muun opetuksen kehittämisen tukena. Tässä työkaluna toimivat mm. erilaiset koulutukset (POD 2 tulee! Katso alustavaa tietoa jo täältä), Optiman työtila Peda-kortit ja palvelupolku. Näistä kerromme lisää myöhemmissä postauksissa. Palaamme myöhemmin myös kehittämishankkeisiin, joihin Averko osallistuu.

Työ ei siis lopu kesken, mutta edetään maltillisesti, itseämme uuvuttamatta. Kaikkea uutta ei tarvitse ottaa haltuun heti, eikä itse osata kaikkea. Opiskelijatkin muuten osaavat yhtä ja toista, käytetään heitäkin voimavarana yhteisessä kehittämistyössä!

006

Kuva: Asko Mentu, 1.8. aloittanut Centrian digisuunnittelija, jonka osaamisalueisiin lukeutuu mm. valokuvaus

Hyvää alkanutta lukuvuotta Averkosta – näin syyslomaviikkojen kynnyksellä!

 

*vuoteen 2012 saakka Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu

lehtori Anna Pulkkinen

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s