Averko kehittää hankkeissa koulutuksen digitalisaatiota

Centria-ammattikorkeakoulun Averko (1997-) on toiminut 19 vuotta verkko-opetuksen kehittäjänä. Averko-brändi liitetään ehkä useimmin Averkon perustoimintaan: verkko-opintojen tuottamiseen ja opettajien digipedagogisen osaamisen päivittämiseen. Averko on kuitenkin muutakin: se on myös arvostettu ja kysytty hanke- ja tutkimuskumppani. Tässä blogikirjoituksessa kuvataan sitä, miten tutkimus ja kehittäminen erilaisissa verkostoissa ja yhdessä Centrian koulutusalojen kanssa ovat kiinteä osa Averkon toimintaa, jolla luodaan pedagogisesti vahvaa Centriaa.

Blogiin kuvaAverko on 15 vuoden aikana ollut toimijana yhdeksässätoista ulkopuolisella tai sisäisellä rahoituksella toteutetussa hankkeessa joko hankekoordinoijan roolissa tai osatoteuttajana. Hankkeissa on toimittu alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Erilaisissa hankkeissa on kehitetty verkko-opetusta ja sen laatua, autenttista oppimista, e-mentorointia, yrittäjyysmentorointia, e-ohjausta, globaalia koulutusta, monikulttuurista verkko-opetusta sekä opettajien verkkopedagogista osaamista.

Averkolle on karttunut tutkimus- ja kehittämisosaamista erityisesti autenttisen oppimisen ja digipedagogisen kehittämisen sekä työelämän ja koulutuksen rajapinnoilla toteutettavan e-mentoroinnin asiantuntijuuden saralla.
Autenttista oppimista Averko on kehittänyt ja tutkinut useissa hankkeissa ja Centrian sisäisissä kokeiluissa vuodesta 2006 lähtien. Kehittämistutkimus on myös kansainvälisesti palkittua (Outstanding Paper Awards). Teema-alueeseen (autenttisuus & digitaalisuus) liittyviä projekteja ovat VirtuaaliAMK-verkostossa olleet esim. OKM:n rahoittamat Autenttisen verkko-opetuksen benchmarking -projektit (2007-2010) ja AYVOT, Avoin yhteisöllinen virtuaalinen oppimisympäristö (2011-2013) -projekti. Lisäksi autenttisen oppimisen lähestymistapa on kytkeytynyt kiinteästi esimerkiksi Centrian Tulevaisuuden eOppia (2008-2011) ja Harjoittelun eOhjaus korkeakoulun ja työelämän rajapinnoilla -projekteihin  (2011-2013). Projekteissa hankittu osaaminen ja tulokset ovat selkeästi edistäneet Averkon perustoiminnan kehittämistä ja tuoneet Centriaan uutta osaamista.

Tällä hetkellä Averko toimii seuraavissa kolmessa hankkeessa:

Uutta avointa energiaa (UAE) -hankkeessa Centria-amk toimii osatoteuttajana VirtuaaliAMK:n (TAMK) vetämässä 10 ammattikorkeakoulun hankeverkostossa.  Hankkeesta löytyy tarkempaa tietoa täältä.
Hankkeen tuloksena syntyy ketterä täydennyskoulutuksen toimintamalli (AgileAMK-malli). Tällä mallilla rakennetaan nopeasti käyttökelpoisia, kasvualan tarpeisiin tarjottavia koulutuksia, jotka koostuvat tutkinto-opetuksen osien jalostamisesta ja täydentämisestä. Hankkeen tuloksena syntyy yhteistyöverkosto, johon kuuluu  yritysten, organisaatioiden, järjestöjen sekä koulutuksen alan toimijoita. Verkostolla tulee olemaan laadukas ja avoimesti saatavilla oleva MOOC-koulutustarjonta (Massive Open Online Courses) rakentamisalan lähes nollaenergiarakentamisen, uusiutuvien energiamuotojen ja energia-alan osaamistarpeisiin. Centria-ammattikorkeakoulu tuo hankkeeseen vahvaa kestävät energiaratkaisut -alan alueellista osaamista ja osallistuu kestävien energiaratkaisujen pilottikurssin toteuttamiseen. Averko vetää hankkeessa laadunvarmistustiimiä, jossa on työstetty laatukortteja MOOC-kurssien laadunhallinnan työvälineeksi ja sisällöntuotannon varmistamiseksi eri työvaiheissa. Tavoitteena on, että AgileAMK-mallilla tuotettujen MOOC-kurssien sisällöt ja toteutus tulevat olemaan teknisesti korkeatasoisia ja pedagogisesti nykyaikaisten opetusmenetelmien mukaisia. Laatukortteihin voi tutusta osoitteessa: http://uusiavoinenergia.fi/materiaalit/laatukortit/. Averko osallistuu myös hankkeessa tehtävien tutkimusten ja selvitysten tekemiseen.

eMentoroinnin kehittäminen ammattikorkeakouluopintojen ja työelämän rajapinnassa -hankkeessa Centria-amk osatoteuttajana yhdessä Kajaanin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen kanssa kehittää mentorointia digiajan keinoin ja mahdollisuuksin. Kyseessä on kolmen ammattikorkeakoulun ylimaakunnallinen yhteishanke, jonka toteutusaika on (1.8.2015-30.6.2017). Centriassa hankekoordinaattorina toimii Helena Åkerlund. Hankkeen nettisivut löytyvät täältä.
Hankkeen päätavoitteena on tukea valmistuvia ammattikorkeakoulun perustutkinto-opiskelijoita näiden siirtyessä opinnoista työelämään. Työllistymistä tuetaan yamk-opiskelijoiden ja alumnien toteuttaman mentoroinnin avulla. Hankkeessa luodaan ammattikorkeakoulujen käyttöön toimivia ja vaikuttavia mentorointimalleja ja eMentorointikoulutus (5 op). Samalla kehitetään mentoroinnissa käytettäviä vuorovaikutteisia digitaalisia välineitä, sosiaalisen median käyttöä sekä pelillisiä menetelmiä. Hankkeessa koulutetaan yhteensä 30 eMentoria työelämän arvostaman uudenlaisen mentorointiosaamisen taitajiksi. Hankkeessa hyödynnetään ja viedään eteenpäin tekniikan ja liiketalouden koulutusalojen kanssa Averkossa jo vuodesta 2004 pitkäjänteisesti kehitettyä verkkomentoroinnin osaamista.

Vauhtia väylään -hankkeessa (2015 – 2016) halutaan nopeuttaa toisen asteen opiskelijoiden hakeutumista jatko-opintoihin sekä sijoittumista itseä kiinnostavalle alalle niin, että riski jatko-opintojen keskeytymiseen pienenee. Lisäksi hankkeessa tehtävä työ joustavoittaa tutkinnon suorittamista AHOT-työn avulla. Hankkeessa kehitetään ammattikorkeakoulun koulutusalojen alakohtaisista substanssiopinnoista opintojaksoja tarjottavaksi toiselle asteelle sekä ammatillisia että lukio-opintoja opiskeleville, jotka ovat siirtymässä jatko-opintoihin. Näin opiskelija pystyy tutustumaan eri alojen sisältöihin ja saa konkreettisen ja realistisen kuvan ammattikorkeakouluopintojen luonteesta. Opintojaksoja toteutetaan osin verkossa, mikä edesauttaa opiskelijoita omaksumaan korkeakouluopinnoissa tarvittavia verkko-opiskeluvalmiuksia. Averko vastaa hankkeen verkkototeutuksen suunnittelussa pedagogisten ratkaisujen soveltuvuudesta kohderyhmälle, perehdyttää koulutusalojen kanssa tuotettavien videoiden avulla verkko-opiskeluun ja avustaa hankkeen julkaisun laatimisessa. Vauhtia väylään -hankkeen projektipäällikkönä Centriassa toimii Tuula Hohenthal.

Näiden meneillään olevien hankkeiden kautta Averko Centrian eri koulutusalojen kanssa tekee yhteistyötä yhteensä 11 ammattikorkeakoulun kehittäjäverkostossa ajankohtaisten teemojen äärellä, kuten MOOCit, laadunvarmistus ja eMentorointi. Tunnusomaista Averkon hankkeille on koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla tapahtuva digipedagoginen kehittäminen, jota läpäisee kehittävän tutkimuksen näkökulma. Näin Averko yhteistyössä koulutusalojen kanssa tuottaa hankepilotoinneissa uudenlaisia pedagogisia innovaatioita ja joustavia opiskelumahdollisuuksia sekä edistää uudenlaisten autenttisten ja monialaisten oppimisympäristöjen syntyä opetuksen ja TKI:n rajapinnoille ammattikorkeakoulussa.

yliopettaja Irja Leppisaari

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s