Uudenlaista opettajuutta luomassa uusien oppimisympäristöjen myötä

Centriassa ei ole suinkaan pelkästään lomailtu kesällä, vaan Talonpojankadun kampuksella on tehty kovasti töitä muutaman uudenlaisen luokkahuoneen eteen. Budjetista löytyi iloksemme rahaa kahden luokan kalustamiseksi kokonaan uudelleen. Toinen luokka on täydennyskoulutuksen käytössä ja toista käytämme tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

Tällainen oli toisen luokan lähtötilanne:

Hyvin perinteinen luokkahuone siis. Painavat isot koivupuiset pöydät, joiden pintaan ovat opiskelijat vuosien varrella jättäneet oman puumerkkinsä. Tuolit, joiden kangaspäällysteet jo repsottivat nurkista.  Vastakohdilla leikittelevän vaikutelman aikaansaamiseksi tuoleja oli luokassa kolmea eri mallia sekä koivupuisena että kirsikanvärisenä. Sisustuksellisena elementtinä luokkaan oli ajautunut monenlaista sälää vuosien varrella. Luonnollisesti luokasta löytyi eräs digiajan ydinväline: piirtoheitin. Opettaja nähtiin keskeisessä roolissa luokan edessä.

Suurimpana ongelmana koettiin se, että luokan muuntaminen nopeasti ja helposti erilaisiin opetustilanteisiin oli mahdotonta. Kalusteissa ei ollut pyöriä, ja ne olivat liian isoja ja painavia siirreltäviksi. Myös nykyteknologia haluttiin valjastaa monipuolisesti opettajan ja opiskelijoiden käyttöön.

Suunnitteluvaiheessa henkilöstölle järjestettiin palvelumuotoilun periaattein toteutettu työpaja Centrian Silmu-laboratoriossa. Työpajassa ideoitiin, millainen Centrian tulevaisuuden oppimisympäristö voisi olla. Mukana oli monipuolinen edustus eri henkilöstöryhmistä: opettajien ja opiskelijoiden ohella kirjaston, IT-palveluiden, TKI:n ja siivouspalveluiden edustajia. Työpajassa pohdittiin oppimisympäristöä laajemminkin, mutta sen tuloksia pystyttiin hyödyntämään myös uudistuvan luokkatilan suunnittelussa.

Uudet kalusteet valittiin Iskun mallistosta. Viisikulmaiset opiskelijapöydät mahdollistavat monenlaisen ryhmittelyn ja tuovat mielenkiintoisen rytmin luokkaan. Niiden lisäksi on muutama pyöreä pöytä, jotka on mahdollista nostaa myös seisomakorkeuteen. Kaikissa pöydissä on alla pyörät, joten ne on kevyt siirtää uuteen muodostelmaan. Osa tuoleista on pyörällisiä opiskelijatuoleja ja osa nojatuoleja. Nojatuolit voidaan sijoittaa erilleen tai muodostaa niistä sohvaryhmiä. Luokasta löytyy muutama lasinen seinäke, joita voidaan käyttää tilanjakamisen ohella tussitauluina ja projisointipintana. Värit ovat hillittyjä: kalusteet ovat pääosin valkoisia ja verhoilukankaissa on käytetty kauniisti yhteen sointuvia raikkaita sinisen ja vihreän sävyjä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Uusien kalusteiden lisäksi luokkaan on tuotu uutta teknologiaa. Kannettavat tietokoneet ovat luokan seinustalle sijoitetuissa vaunuissa. Enää ei ole tarpeen varata erikseen atk-luokkaa, jos työskentelyssä tarvitaankin välillä tietokoneita. Luokassa on pienryhmien käyttöön kaksi seinälle kiinnitettyä televisiota, joiden kautta opiskelijat voivat jakaa Apple-TV:n avulla vaikka oman tablettinsa näytön. Sama onnistuu luonnollisesti myös opettajalta koko luokalle lähiprojisiotykin kautta. Tykissä on kosketusominaisuus.

Pääajatus luokkauudistuksessa oli mahdollistaa monipuolisten pedagogisten mallien käyttö opetuksessa ja tukea sitä modernin teknologian keinoin. Opettajille laadittiin inspiraation lähteeksi lyhyt video, jossa esitellään erilaisia pedagogisia työtapoja ja sitä, kuinka helposti luokan järjestys niitä varten muuntautuu.

lehtori Anna Pulkkinen

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Uudenlaista opettajuutta luomassa uusien oppimisympäristöjen myötä

  1. Hei, aivan mahtava juttu! Tuskin maltan odottaa opettaa siellä 😎. T. Lena

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s